понеділок, 1 липня 2019 р.





ВЧЕНІ ГОВОРЯТЬ ПРО КРИТИЧНЕ СПОВІЛЬНЕНЯ ГОЛЬФСТРІМУ 

 

Тепла течія Гольфстрім, яка історично спричиняє значні кліматичні зміни переживає безпрецендентне сповільнення. Це, в свою чергу, може призвести до катастрофічних наслідків.
Тепла Атлантична течія Гольфстрім, за думкою багатьох учених, в минулому була пов’язана з різкими кліматичними змінами. І сьогодні багато говорять про її вплив на клімат. Оскільки зараз спостерігаються серйозні кліматичні зміни, то багато людей уважно слідкує за змінами, які відбуваються на нашій планеті і як вони в подальшому будуть впливати на погоду. Вже багато говорилося про танення льодовиків. І ось ще одна новина – The Guardian пише, що згідно з останніми дослідженнями Гольфстрім сильно сповільнився, приблизно на 15%, досягнувши мінімуму за останні 1600 років. Таке сповільнення аж до повного зникнення відбувається значно швидше ніж прогнозували вчені. На це можуть піти десятки років, а не сотні, як думали раніше. Причиною скоріш за все є глобальне потепління і танення льодовиків в Арктиці та Гренландії.


Течія Гольфстрім переносить теплу воду на північ до північного полюса. Там вона охолоджується, стає густішою і опускається на глибину, потім тече назад, на південь. Але глобальне потепління перешкоджає охолодженню води, а танення льодовиків в Арктиці, особливо в Гренландії, наповнює її прісною водою. А вона має меншу густину і тому не опускається в глиб та послаблює течію.
 Як наслідок, кліматологи лякають європейців суворими зимами і сухим спекотним літом. Наприклад, вже зараз Європа потерпає від небувалої спеки і стовпчики термометрів б’ють рекорди. Зокрема 28 червня 2019 року у Франції в комуні Вільвьєй (департамент Гар) було зафіксовано  45,1 градусів, що є абсолютним рекордом для Європи.

Немає коментарів:

Дописати коментар