четвер, 11 липня 2019 р.

Маріанська западина: рекордна подорож на 10 км на дно океану

Результат пошуку зображень за запитом "Виктор Весково"
Віктор Весково, американський дослідник спустився майже на 11 км в Маріанську западину на дні Тихого океану і провів чотири години, досліджуючи дно западини, ризикуючи своїм життям через величезний тиск товщі води. Це найглибше місце в Світовому океані.

Як повідомила в понеділок представник компанії Five Deeps Стефані Фіцгерберт в поширеному тут прес-релізі, Весково став першою людиною, яка здійснила кілька одиночних занурень в глибоководному апараті Limiting Factor, в тому числі на рекордну глибину 10928 м, тобто на 16 м глибше, ніж в Під час попередніх занурень, передає Trend з посиланням на ТАСС.
Результат пошуку зображень за запитом "Виктор Весково"
Всього за період з 28 квітня по 5 травня Limiting Factor зробив чотири занурення в безодню Челленджера, а 7 травня - одне занурення в безодню Сирени, розташовану в північний схід від Маріанської западини. Під час двох занурень, в тому числі занурення на рекордну глибину, Весково пілотував глибоководний апарат поодинці.
"Цей підводний апарат, корабель-носій і надзвичайно талановиті члени експедиції вивели технології досліджень океану на безпрецедентно новий рівень, дозволивши здійснити швидкі й неодноразові спуски в найглибші, важкодоступні безодні, - привела Фіцгерберт слова Весково після того, як експедиційне судно повернулося на острів Гуам . - Ми вважаємо. що тільки що перевірили і відкрили шлях, що дозволяє вивчати і відвідувати будь-яке місце в океані в будь-який час ".
Марианская впадина
Попередній спуск в безодню Челленджера був зроблений в 2012 році режисером і дослідником Джеймсом Кемероном, який в батискафі Deepsea Challenger досяг глибини 10908 м, а в 1960 році батискаф ВМС США Trieste з лейтенантом Доном Уолшем і швейцарським дослідником Жаком Пікаром досяг глибини 10912 м.
Як зазначила телекомпанія CNN, наступне занурення члени експедиції Five Deeps намір здійснити в серпні 2019 року в досі не досліджену безодню Моллой (глибина 5669 м) в районі Шпіцбергена.
Пізніше було доведено, що занурення склала 10 972 м, і Віктор став рекордсменом такого глибоководного занурення.

Немає коментарів:

Дописати коментар