понеділок, 1 липня 2019 р.




Зникнення видів рослин лякає



Як повідомляє видання Guardian вчені, які досліджували глобальну проблему зникнення видів рослин, виявили, що з 1750 року очевидно було знищено 571 вид рослин. Але інформація щодо великої кількості рослин ще дуже обмежена. Справжні цифри, ймовірно, будуть набагато більшими. Дослідники заявили, що темпи зникнення рослин зараз у 500 разів більші ніж до промислової революції і цей показник, очевидно, також занижений. Кількість зниклих рослин більш ніж у два рази перевищує кількість вимерлих ссавців, птахів і земноводних разом узятих.
Доктор Еймар Нік Лугхадха з королівського ботанічного саду був частиною команди дослідників. Він підкреслив наскільки це серйозна проблема: «Рослини лежать в основі всього життя на Землі. Вони забезпечують кисень, яким ми дихаємо, і їжу, яку ми споживаємо, а також складають основу світових екосистем. Тому вимирання рослин — погана новина для всіх видів». А Доктор Марія Воронцова говорить: “Це набагато більше ніж ми знали і більше ніж повинно було зникнути. Це лякає не лише через цифру 571, але і тому, що як я вважаю, ця цифра дуже занижена”.

Причиною вимирання рослин великою мірою є діяльність людини. Люди знищують звичайне середовище для проживання тварин і росту рослин. А це призводить до зменшення біорізномаїття. На відміну від тварин рослини не можуть переміститись і змінити місце свого проживання. Тому, очевидно, вони відчувають на собі більші наслідки людської життєдіяльності.
Дослідження показало, що найбільше постраждали рослини на Гавайських островах, там їх вимерло 79. За ними йде Капська область в ПАР – 37 видів. Сумне лідерство тримають також Австралія, Бразилія, Індія та Мадагаскар.

Немає коментарів:

Дописати коментар